Vorige

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Veel werknemers pendelen dagelijks naar het werk en nemen hiervoor hun fiets. Sinds vorig jaar is een fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dat zorgde ook voor een flinke boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Zet jij als werkgever nog niet in op de fietslease? We vertellen je waarom je dat zeker moet overwegen.

Leestijd: Later lezen?

Fietsvergoeding fiscaal interessant

Op 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector: alle werkgevers moeten sindsdien in het kader van de zogenaamde CAO164 hun werknemers die regelmatig met de fiets naar het werk pendelen, verplicht een vergoeding per kilometer toekennen. En dat zorgde voor een heuse boost: zo steeg het gemiddelde bedrag per kilometer van €0.24 voor de verplichting naar €0.27 na de verplichting. Een toename van maar liefst 11.3%

Inzetten op fietsvergoedingen is interessant voor zowel werkgever als werknemer. Fietsvergoedingen zijn vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en zijn tot op een bepaald niveau niet belast.

Fietslease als extra loon

De fietslease zit sinds enkele jaren in de lift. Steeds meer werknemers kiezen bewust om zich met de fiets naar het werk te verplaatsen. Wat maakt een fietslease nu net zo interessant?

  • De fietslease wordt gefinancierd met de loonkost van de werkgever (brutoloon + patronale RSZ-bijdragen);
  • Je kan deze aanbieden via een cafetariaplan;
  • Geen cafetariaplan? Werknemers kunnen hun fiets ook leasen via loonruil: dit levert ook een koopkrachtvoordeel voor de werknemer;
  • Je positioneert jezelf als duurzame werkgever.

 

Waar denk je best aan alvorens een fietslease policy te starten?

Er zijn enkele belangrijke puntjes die je zeker eerst moet bepalen alvorens je als bedrijf start met het aanbieden van een fietslease:

  • Bepaal je investeringsbudget: is dit extra loon of ruilen je werknemers een stukje loon in?
  • Centrale of lokale fietslease-leverancier?
  • Specifieer: een step of segway is geen fiets;
  • Bepaal zelf hoe vaak je werknemers de bedrijfsfiets nemen om te kunnen genieten van alle voordelen;
  • Stel een fietspolicy op.

Welke stappen onderneem je nu best om je mobiliteit te vergroenen?

Acerta Consult neemt je mee in alle mogelijkheden en stelt samen met jou een duurzaam mobiliteitsplan op die past bij de behoeften van jouw werknemers.
Volg ons webinar waar we de verschillende mogelijkheden oplijsten om mobiliteitsoplossingen aan te bieden aan je werknemers. 

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Werkgevers

Verlonen: niet alleen geld telt

01 april 2024
Ellen Roelants

Je medewerkers verlonen en belonen, hoe doe je dat precies? Uit onderzoek van Universiteit Gent blijkt dat het aanbieden van telewerk de honger naar een loonsverhoging remt. Verloning hoeft eigenlijk niet alleen uit ‘geld’ te bestaan, dat bewijst ook onderzoek van Acerta bij meer dan 2000 werknemers.

Lees meer